Almere, 30 januari 2021

Vandaag ben ik begonnen aan het Westerborkpad. Dit is een bijzondere lang afstand wandelpad van 336 km en gaat van  Amsterdam naar Hooghalen. Over het algemeen hebben deze lange afstand wandelpaden een heen en een teruggroette, maar deze niet. De wandelroute is opgezet als bezinning pad en voert langs plaatsen die herinneren aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, zoals onderduikadressen, monumenten en werkkampen. Veel mensen zijn er terechtgekomen, maar nooit meer teruggekomen. Als je de info leest in de gids van het Westerborkpad ‘In het spoor van de Jodenvervolging’ krijg je koude rillingen.
De eerste route De proloog (route 00) start bij het Amsterdam Centraal station.
Ondanks dat het Centraal station heel erg veranderd (gemoderniseerd) is, vond ik het toch nodig om hier foto’s van te maken. Ook het Stationsplein verandert steeds. Er hangt een oude foto aan een hek waarop je kunt zien hoe het geweest is. Ook dit heb ik op de foto gezet. Even verder staat het indrukwekkende gebouw De Droogbak. Via de Haarlemmersluis liep ik naar de Singel, Brouwersgracht en verder over verschillende grachten en door stegen. Je kunt echt genieten van de prachtige gebouwen, huizen en verschillende gevels. Als kind leerden we hierover op school. We gingen met de rondvaartboot door de grachten en kregen uitleg. (Deze route gaat niet over de grachten met zijn gebouwen en gevels.)Dus verder met de route. Ik kwam op de Prinsengracht en hier staat op nummer 263 het Anne Frank Huis. Dit is het huis waar Anne Frank met haar familie in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten.  Een stukje verder staat de Westertoren. Ik volgde de route verder en kwam bij het Thorbeckeplein waar het standbeeld van Thorbecke staat. Links hiervan is het Rembrandtplein met het standbeeld van Rembrandt. Beide pleinen hebben een oorlogsgeschiedenis.
Via de Bakkerstraat en de Kloveniersburgerwal kwam ik bij de Vendelstraat. Hier stond het Binnen gasthuis (ziekenhuis). Men is druk aan het renoveren (huisvesting en universiteitsbibliotheek).
Ik kwam bij de Oudemanhuispoort waar de boekenmarkt was. Bij de Bijvoetbrug staat het standbeeld van Spinoza. Op de Nieuwe Keizersgracht is aan de walkant de Schaduwkade. Hierna moest ik linksaf het Gravelpad op. Deze was echter afgesloten, dus moest ik er omheen lopen. Men is begonnen met het Nationaal Holocaust Namenmonument. Een stukje verder kwam ik bij het Hortusplantsoen waar het monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers staat. Het is tot stand gekomen op initiatief van Stichting Dovenshoah en onthuld op 17 oktober 2001. Ik vervolgde de route en kwam bij het Hortusplantsoen waar het monument voor Dovenslachtoffers staat. Hierna liepen we, over het Jonas Daniel Meyerplein. Aan linkerkant staat het Historisch museum en aan de rechterkant staat het beeld van de Dokwerker. Om de hoek is het Mr. Visserplein en hier vind je de Portugese Synagoge. Verderop is de Plantage Middenlaan en het Wertheimpark. In het Wertheimpark staat het Spiegelmonument. Van hieruit ging de route via de Henri Polaklaan naar de
Plantage Middenlaan waar de etappe voor de Hollandsche Schouwburg eindigt.
Ik heb geprobeerd om wat meer info te geven over deze route, waardoor het verslag wat lang is geworden. Als u meer wilt weten, kunt u op de blauwe links klikken. Ook kunt u het Westerborkpad boekje via Wandelnet.nl (KNBLO) bestellen. Het is zeker de moeite waard. Ik had  het zelf ook eerder moeten doen.
Gr. Heopa

dag Alle maal,

De Fot’s en het verslag komen op maandag as

Gr. Van Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.